Een bordspel met een verhaal

Hoe wordt zo’n liefdevol ganzenbordspel nou geproduceerd? Het begint uiteraard met een concept. Dit vormt de basis van het idee maar het design, de productie, het samenstellen en transporteren van zo’n product gebeurt niet vanzelf. Hoeveel stappen zitten hier tussen en wat zijn de uitdagingen bij het maken van zo’n traditioneel spel?

Van concept- tot product

Het begint bij de conceptfase. In dit geval kwam het Berrefonds met het bijzondere idee om een ‘liefdevol’ ganzenbordspel te maken wat inhaakt op het thema verlies. Hoe gaan we dit concept uitwerken? Binnen de organisatie werd er nagedacht over de verschillende eisen van zowel het ganzenbord als het design. Wat heb je allemaal nodig bij het ontwikkelen van een bordspel en waar moet je rekening mee houden? De basis van een ganzenbordspel bestaat uit:

  • Een speldoos
  • Het spelbord
  • De spelregels
  • Dobbelstenen
  • Pionnen
  • Eventuele extra’s.

Hiermee zijn de basis componenten voor het ganzenbordspel vastgesteld. Nu komt het uitwerken van de afmetingen, het beslissen van de papier- en kartonsoort en het aanvragen van het product. Een interessante uitdaging om aan te gaan samen met onze Nederlandse partner, Van Vliet Verpakkingen, in het maken van verpakkingen. In overleg met hen hebben wij van IPP Printers, samen met het Berrefonds gekeken naar de meest economisch geschikte afmetingen en een realistisch haalbare productietijd in deze chaotische papiermarkt tijden.

Gemaakt in Nederland

Het design, ook niet onbelangrijk. Hiervoor wordt er door de verpakkingsleverancier een werktekening gemaakt. De werktekening is een blauwdruk van het platte design. Deze geeft weer hoe er door Drukkerij Roelofs (gevestigd in Nederland) wordt gedrukt. Je kunt het zien als een framework van het product, in platte vorm. Belangrijk is dat er rekening gehouden moet worden met vouwlijnen, plakranden en natuurlijk de afloop. Zodra het design gerealiseerd is wordt het door IPP Printers, de drukkerij en de verpakkingsleverancier, Van Vliet Verpakkingen, nagekeken. Zo zorgen wij er samen voor dat het design drukklaar is en er geen uitdagingen zijn bij het samenstellen van het eindproduct.

Het samenstellen is het laatste onderdeel, hier komt het uiteindelijke product samen en wordt het letterlijk gevormd tot een ganzenbord. De drukkerij heeft de bedrukte vellen aangeleverd en de pionnen en dobbelstenen zijn ook gearriveerd. Nu is het een kwestie van de kartonnage machines instellen. Een klus die met de hand wordt gedaan door specialisten met jarenlange ervaring.

23-11-2021 | Breda, Nederland

Bedankt voor het lezen.

Dylan de Roo | IPP Printers