Wereldwijd ongeziene toestanden in beschikbaarheid en prijs papier en karton.

De ongeziene prijsstijgingen van papier in Azië begin dit jaar (papier 50- 80% en karton 20-60%) bleken helaas de voorbode van wat nu bij ons gebeurt. Maar wij worden niet alleen sinds eind juni in Europa en U.S. geconfronteerd met hallucinante prijsstijgingen, ook de beschikbaarheid van papier en karton en betrouwbaarheid van de levertijd en hoeveelheid bezorgd ons slapeloze nachten.

Van 4 naar 16 weken

De prijsstijging in juli, zelfs in lopende contracten, was nog te verdedigen, de prijzen van het papier en karton stonden eind 2020 immers op het niveau van 2015. News, LWC en SC waren toen zelfs respectievelijk 30, 20 en 10 % goedkoper dan eind 2018. Maar we hadden nooit gedacht dat, nadat we onze klanten deze zomer noodgedwongen hadden geconfronteerd met de nieuwe veel hogere papierprijzen en verviervoudiging (vaak van 4 weken naar 16 weken!) van de levertijden, nog meer zou volgen…

50- tot 100 EUR extra per ton

Eind september ontvingen wij eerst een schriftelijke aankondiging van Norske Skog: Voor alle leveringen vanaf 15 oktober zal een heffing van 100 EUR per ton worden geheven (bovenop de bij orderbevestiging overeengekomen prijs dus!). Al snel volgden bijna alle andere papierfabrikanten International, UPM, Sappi , Smurfit en anderen met prijsstijgingen tussen 50 en 100 EUR per ton.

Nieuw en nooit eerder gezien is het feit dat deze prijsstijgingen ook voor lopende bestellingen gelden en we krijgen de keuze: prijsverhoging accepteren of bestelling annuleren.

Gezien de bescheiden marges in de drukindustrie en eveneens gelijktijdig sterk gestegen kosten voor hulpmaterialen, inkt, drukplaten, energie, verpakkingsmaterialen en transport kunnen wij niet anders dan deze papierprijs stijgingen doorrekenen aan onze klanten.

Een 'just-in-time' industrie

Bovendien worden eerder bevestigde leveringen niet volledig maar soms voor slechts 50 of 70% uitgeleverd De drukindustrie is noodgedwongen een just-in-time industrie, de volumes zijn meestal “tailor-made” en bovendien te groot om een buffer op te slaan van meer dan 1 of 2 weken. Wanneer onze bestelling voor een productie niet volledig wordt uitgeleverd is dit niet alleen een groot probleem voor onze klanten die hun boeken of magazines niet op de afgesproken datum zullen ontvangen. Het bezorgt ook ons extra kopzorgen; deel-producties draaien aan lager rendement, opslag ruimte voor de halfproducten die al klaar staan en bijvoorbeeld wachten op karton voor de kaften, extra kosten voor een 2e opstart, een 2e transport, enzovoorts..

Recordhoogte papier- en karton prijzen

De problematiek zal nog lang aanhouden, de meeste Europese fabrieken bouwen immers een deel van hun productiecapaciteit om van hoogwaardig papier naar goedkoper papier tbv de productie van golfkarton. Tevens worden verschillende fabrieken permanent gesloten. De prijzen voor papierpulp staan op record hoogte prijzen.

We zijn benieuwd wat op de WAN-IFRA (26-27 oktober in Frankfurt) verder nog op tafel komt.

25-10-2021 | Breda, Nederland

Bedankt voor het lezen.

Peter Martin Jonkers| IPP Printers