Embossen en debossen
hoe werkt dit precies?

Waar we in ons vorig blog zijn ingegaan op kleurprofielen en het ontstaan hiervan gaan we dit keer een compleet andere kant op. Deze keer gaan we op zoek naar de mogelijkheden en alternatieven voor het embossen of debossen van een boek.

voorbeeld embossing en debossing

Blinddrukken, wat is dit nou precies?

Waarschijnlijk heb je wel eens een boek voorbij zien komen dat gemaakt is met deze techniek. Je herkent het direct, zeker als er sprake is van een embossing met een laag folie of spot-UV. De op maat gemaakte stempel drukt op de binnenkant van het omslag en zorgt ervoor dat een deel van het materiaal als het ware uit het papier komt. Dit houdt in dat het resultaat voelbaar is en het product letterlijk een unieke touch krijgt. Debossing gaat daarentegen compleet de andere kant op. Een stempel drukt op de buitenkant van het omslag waardoor er een hoogteverschil ontstaat. De werking van het proces is vrijwel hetzelfde maar geeft een totaal ander effect dan embossen. 

Een voelbaar verschil, al eeuwenlang

Het embossen en debossen van een boek is een techniek die al eeuwen bestaat. In het boek Encyclopaedia of Experimental Print Finishing van Till Beckmann en Franziska Morlok wordt geschreven dat een van de oudste voorbeelden stamt uit de zesde eeuw. Deze leren, Koptisch gebonden boeken met houten covers waren bekleed met goud, bijzondere stenen en ivoor. Een embossing of debossing was de uiteindelijke “finishing touch”. Of een hedendaagse drukkerij zich nu aan zo’n project zou wagen is een goeie vraag. De techniek is door de eeuwen heen veel verandert maar nog even populair. Het oude gezegde: “het oog wil ook wat” is hier van toepassing maar niet alleen het aanzicht is belangrijk. Hoe een boek aanvoelt heeft ontzettend veel waarde. De uitstraling die een embossing of debossing met zich meebrengt brengt een luxe gevoel met zich mee. 

een embossing op een los vel

Wat kan wel en wat kan niet?

Een embossing of debossing is niets meer dan een stempelvorm wat in een materiaal wordt gedrukt. Het belangrijkste is dat het niet door het materiaal heen gaat en er geen scheurtjes of breuken ontstaan. Het is dan ook belangrijk om te weten welk materiaal bestempelbaar is en wat niet. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er precies ge-embossed/debossed kan worden. Het negatief als positief pregen van een hard- of softcover boek is vrijwel geen probleem. Het pregen van de rug kan een uitdaging zijn maar dit verschilt ook per productie. Wij geven graag advies naar de mogelijkheden voor het embossen/debossen van een productie.

Gaat embossen bij deze productie niet lukken? Dan kan er nog gekeken worden naar alternatieven. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een laag opliggende spot-UV. Het zal niet dezelfde ophoging hebben als een embossing maar dit is een goed alternatief. Vooral als het gaat om een embossing incl. een +1/0 spot UV op de omslag van de productie. Zie hieronder een voorbeeld van een opliggend spot UV.

roze opliggende spot uv op een agenda

Ik wil mijn boek embossen, en nu?

Leuk om te horen dat je je productie een unieke look wilt geven door een embossing toe te voegen. Wat voor bestand moet je aanleveren en hoe zorg je er nou voor dat de juiste plek wordt bestempeld? Het lastige gedeelte (het stempelen) doen wij. Hetgeen wat wij nodig hebben is een PDF-file met het embossing bestand. Gebruik hiervoor het omslag bestand wat je hebt en maak het gedeelte wat bestempeld moet worden één kleur. Het liefst zwart(K) in het CMYK kleurmodel. Het niet bestempelde gedeelte kan uit het bestand gehaald worden. Het embossing bestand mag je aanleveren als een aparte PDF samen met het omslag bestand.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem via de onderstaande button contact op om de mogelijkheden te bespreken.

14-09-2021 | Breda, Nederland

Bedankt voor het lezen.

Dylan | IPP Printers

Bedankt voor het lezen.

Dylan | IPP Printers