Het gebruik en ontstaan van kleurprofielen

Op zoek naar het antwoord over welke kleurprofielen je moet gebruiken? Ontdek hieronder welke IPP Printers gebruikt.

Van rood tot pimpelpaars met een geelgoud randje. Elke kleur is uniek en moet uitkomen zoals de ontwerper het voor ogen heeft. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk en zorgt het soms voor de nodige frustratie. Een van de belangrijkste elementen voor een correct resultaat is zorgen dat de juiste kleurprofielen worden gebruikt. In dit artikel lees je hoe je het juiste kleurprofiel voor drukwerk kunt kiezen en waarom dit van belang is voor een juiste kleur overeenkomst.

Het ICC en het ontstaan van kleurprofielen

Is het wel eens voorgekomen dat je een blauwe trui aanhad die iemand herkende als groen of zwart? Dit heeft te maken met hoe wij als mensen kleuren zien en onderscheiden. Net zoals mensen zijn computermerken, monitors, schermen en drukwerk compleet verschillend van elkaar en worden kleuren niet altijd op dezelfde manier weergegeven en geïnterpreteerd. Het International Color Consortium, ook wel ICC genoemd, zag in 1993 een kans om kleuren te standaardiseren. Acht grootmachten uit de industrie kwamen samen om de uitdaging aan te gaan.

Direct liepen ze tegen een uitdaging aan. Er moest een onderscheid komen tussen drukwerkkleuren en digitale kleuren die worden toegepast op schermen. Hieruit ontstonden de twee belangrijkste kleurmodellen: CMYK en RBG. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Dit is tastbare inkt die wordt gebruikt in een 4 kleuren drukpers. RGB staat voor Red, Green en Blue en is de standaard voor vrijwel alle beeldschermen en monitoren.

Nu lijkt het antwoord simpel. Drukwerk? Gebruik dan in Indesign, Photoshop of een ander programma het kleurmodel CMYK. Helaas zijn we er dan nog niet helemaal. De papiersoort is namelijk van grote invloed op de uiteindelijk bedrukte kleur. Dit heeft voor het overgrote deel te maken met de vraag wat voor en of het papier gestreken- of ongestreken is.

Logo van het international color consortium, ICC

Gestreken- en ongestreken papier

houtvrij offset, schutbladen, RGB, CMYK, machine coated papier. Het is ook ontzettend verwarrend wat nou precies bij elkaar hoort. Voordat we aangeven welk papiersoort bij welk kleurprofiel hoort is het belangrijk om te weten waarom hier een verschil in zit.

Een boek gebruikt over het algemeen verschillende soorten papier voor het binnenwerk en de cover. Mochten er schutbladen gebruikt worden kan het zijn dat ook deze afwijken. De ongestreken papiersoorten zijn bijvoorbeeld fijn om op te schrijven omdat het meer inkt opzuigt ten opzichte van gestreken papier. Andersom geldt dat illustraties en lijnen strakker getoond worden op gestreken papier. Dit omdat de inkt ook minder uitloopt. Hierdoor heb je voor beide opties (gestreken en ongestreken papier) ook een andere hoeveelheid inkt nodig. Een kleurprofiel, ten opzichte van een kleurmodel (CMYK) neemt deze eigenschappen mee wanneer er gedrukt wordt. Dit houdt in dat als de ontwerper een kleurprofiel voor gestreken papier gebruikt op ongestreken papier, de kleuren minder aanwezig kunnen zijn. Een boek met gestreken en ongestreken papier maakt dan ook gebruik van twee kleurprofielen. Een voorbeeld vind je hieronder:

Papier binnenwerk:150gr. houtvrij offset (HVO -> ongestreken papier kleurprofiel)
Papier cover: 130gr. gesatineerd mc (MC -> gestreken papier kleurprofiel)

kleuren regenboog

Welke kleurprofielen gebruikt IPP Printers?

Voor het correct aanleveren van bestanden vragen wij gebruik te maken van de volgende kleurprofielen:
-    Voor ongestreken (over het algemeen houtvrij offset) ISOuncoated (FOGRA 47)
-    Voor gestreken is dit ISOcoated V2 (FOGRA 39)

Natuurlijk kunnen de kleurprofielen afwijken op basis van de uiteindelijke papiersoort. Daarnaast zijn er papiersoorten waarvan misschien niet volledig duidelijk is of het gestreken of ongestreken papier is. Denk hier bijvoorbeeld aan Galerie Art Volume. 

Benieuwd welk kleurprofiel gebruikt moet worden voor je productie? Dankzij onze jarenlange kennis en expertise kunnen wij helpen. Neem contact op om meer informatie te krijgen over kleurprofielen, mogelijkheden omtrent papiersoorten en het gebruik van ongestreken/gestreken papier.

01-09-2021 | Breda, Nederland

Bedankt voor het lezen.

Dylan | IPP Printers

Bedankt voor het lezen.

Dylan | IPP Printers