Schutbladen: aangedrukt of apart?

Het woord of eerder begrip ‘’schutbladen’’ is in de drukkerswereld niet te vermijden. Ook als je het hebt over schutbladen zijn er meerdere opties waar je uit kunt kiezen.


Om maar meteen te beginnen: je hebt aparte schutbladen en aangedrukte schutbladen. Er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee, weet jij het?

Bij aparte schutbladen, voeg je 2x 4 pagina’s toe aan het boek. Hier staat inderdaad 2x 4 pagina’s want je krijgt bij aparte schutbladen 4 pagina’s extra aan de voorzijde van het boek en ook 4 pagina’s extra aan de achterkant van het boek. De eerste pagina wordt aan het omslag vastgelijmd, dit geeft stevigheid aan het boek. Bij de achterkant wordt juist de 4e pagina (of 8e pagina als je de schutbladen samen neemt) aan het omslag vastgelijmd. Dit zorgt er voor dat er dan 2x 3 pagina’s overblijven voor een eventuele bedrukking. Het hoeft natuurlijk niet, maar dit kan wel als een mooie meerwaarde van je boek dienen. Je kan hierbij dan weer kiezen tussen 1/1 PMS of 4/4 full-colour of toch maar eenzijdig bedrukt. Hiervoor is dan een apart bestand nodig met het artwork voor de schutbladen.

Als we een aanvraag krijgen voor aparte schutbladen zonder papierwens, bieden we 140 grams houtvrij offset aan. Dit geldt voor de wat dunnere boekjes tot ongeveer 200 pagina’s. Gaat het om een boek met nog meer pagina’s, dan bieden we als optie vaak ook 170 grams houtvrij offset aan. Door de vele pagina’s wordt het boek natuurlijk zwaarder, door een hoger grammage voor de aparte schutbladen te kiezen, wordt hierdoor het boek ook weer steviger.

Soms is het gewenst om hetzelfde papier te gebruiken voor de schutbladen als het binnenwerk, dan kunnen we dit natuurlijk ook aanbieden.

De aangedrukte schutbladen zijn eigenlijk onderdeel van het boekblok. Dit papier krijgt hetzelfde papier als het binnenwerk papier omdat de aangedrukte schutbladen eigenlijk de eerste pagina’s en de laatste pagina’s van het binnenwerk zijn. Bij de aparte schutbladen kun je het papier apart van het binnenwerk kiezen, maar bij aangedrukte schutbladen is dit niet mogelijk. 

13-12-2022 | Breda, Nederland

Bedankt voor het lezen.

Laura Schouw | IPP Printers