Papiereigenschappen

Naast de verschillende papiersoorten zijn er nog meer begrippen die behoren bij papier. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met opaciteit. Dit geeft aan hoe lichtdoorlatend het papier is. Hoe hoger het percentage hoe dichter het papier. Het laat dus weinig licht door. Hoe lager het percentage hoe doorzichtiger het papier. Als een papier gecoat wordt, dan verlaagt dit de opaciteit.

De opaciteit kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld:

vulstoffen, vezels, de maling en de kleur. Door lang te malen wordt het papier doorzichtiger, wanneer er kort gemalen wordt, geeft dit een hoge opaciteit aan het papier. Door het kort malen, verkorten de vezels, die zorgt voor een lage opaciteit.

Ook geldt: hoe dikker het papier, hoe hoger de opaciteit. Dus hoe dunner het papier, hoe doorzichtiger, bijvoorbeeld 80 grams. Bij dikker papier, bijvoorbeeld 200 grams, is de opaciteit hoog.

Wanneer je kiest voor een papiersoort, moet je ook denken aan het gewicht van het papier. Zoals hierboven vermeld, heb je bijvoorbeeld 80 grams papier, maar ook 200 grams. Het hangt af van het soort boek, formaat en omvang van het boek welk grammage de beste optie. Soms is dit erg lastig om te bepalen. Daar helpen wij graag bij. Het gewicht van het papier wordt bepaald door de samenstelling. Pulp, water en hulpstoffen bepalen het gewicht. Mocht je dus twee dezelfde papiersoorten naast elkaar hebben liggen, maar allebei een andere grammage, dan zal het papier met een hoger gewicht zwaarder en stugger aanvoelen als het papier met een lager gewicht.

Dan is er nog een optie om papier te kiezen met opdikking. Het malen van de vezel heeft invloed op de opdikking van het papier, maar ook de aanwezigheid van lignine. Door het malen van de vezels neemt de opdikking af en hoe meer lignine aanwezig hoe hoger de opdikking.

Mocht je hierna nog vragen hebben of graag advies ontvangen? Neem gerust contact met ons op!

17-4-2024 | Laura Schouw