Het boek

Een boek bestaat uit diverse onderdelen. Een aantal begrippen komen vaak voor, maar sommigen ook minder en zijn waarschijnlijk zijn ze daarom niet zo bekend. Hier gaan we dan…

Een boek bestaat uit katernen. Een katern bestaat uit samengevouwen pagina’s, eigenlijk een klein ‘’boekje’’ van 4, 8, 12, 16, 24 of 32 pagina’s. Dikkere boeken bestaan uit meerdere katernen. Door deze meerdere katernen te vergaren, worden deze op volgorde op elkaar gelegd. Daarna worden deze katernen aan elkaar gemaakt, door middel van lijm of garen. Ondertussen is er een boekblok ontstaan. Bij dikkere pagina’s (hogere grammage) worden minder pagina’s per katern gebruikt (bijvoorbeeld 16 pagina’s), bij dunner papier worden meer pagina’s in één katern verwerkt (bijvoorbeeld 32 pagina’s). Om hiervan een compleet boek te maken, mist nog het omslag. Dit is in de meeste gevallen een hardcover of softcover. Om van deze twee onderdelen een boek te maken, moet het boekblok aan het omslag bevestigd worden. Dit wordt inhangen genoemd. Het inhangen kan eventueel met of zonder schutbladen. Een schutblad zorgt voor stevigheid bij een dikker en/of groter boek. Tevens ideaal om hier extra illustraties op te verwerken.

Wanneer het omslag om het boekblok heen wordt gemaakt bij een hardcover, heb je een overhang. Dit betekent dat het omslag iets groter is dan het boekblok.

Dit is een snelle uitleg van het ontstaat van een boek. Mocht je meer informatie willen of uitgebreider? Laat het ons weten en we nemen graag de tijd voor je om het uit te leggen. Neem gerust contact met ons op!

8-4-2024 | Laura Schouw