Kartonboek, hardcover, flexicover en softcover
Wat zijn de verschillen?
Er bestaan diverse soorten boeken. Voor het gemak zijn hieronder de vier meest gebruikte soorten te zien met de verschillen.
Kartonboek
De naam zegt het eigenlijk al, een kartonboek bestaat geheel uit karton. Dat wil zeggen, zowel het omslag als het binnenwerk is gemaakt van sulfaatkarton. We gebruiken hier meestal 300/350 grams eenzijdig gestreken sulfaatkarton voor. Grammage is afhankelijk van uitvoering. Het aantal pagina’s gaat per 2 pagina’s oftewel spreads. Daarnaast kan je eenvoudig integrale flappen of puzzels toevoegen door middel van een stans. Ook kan het omslag gemaakt worden als een hardcover en dan kan je dit ook nog voorzien van foam om het voor de kleintjes een zacht gevoel te geven. Het karton wordt afgewerkt met een UV vernis of persvernis ter bescherming.
De binding die gebruikt wordt bij een kartonboek is een kartonboekbinding. De rug is altijd recht en het kartonboek wordt meestal voorzien van 2 ronde hoeken.
Hardcover
Een hardcover is een boek met een stevig, niet buigbaar, hard omslag. In het omslag zit grijsbord verwerkt wat in diverse millimeters verkrijgbaar is. Hierdoor kun je de dikte van een hardcover zelf bepalen. De meest gebruikte dikte voor grijsbord is 2,5 mm, maar 1, 2 en 3 mm zijn ook mogelijk. Over het grijsbord wordt nog een bedrukt papier van standaard 130 gr. gesatineerd mc geplakt, waardoor het grijsbord aan de buitenzijde niet meer zichtbaar is. Ook kan je kiezen voor een linnen, ongestreken of ieder ander bandmateriaal. Je kunt ook kiezen voor half linnen, hier wordt de rug en een gedeelte van de voor- en achterzijde van het omslag omplakt met linnen. Het grijsbord kan ook voorzien worden met een laag foam waardoor het omslag aan de buitenzijde zacht aan voelt.
Een hardcover kan worden afgewerkt als een genaaid of garenloos gebonden boek. Bij een genaaid gebonden boek zijn de katernen genaaid, bij een garenloos gebonden boek gelijmd. De rug van een hardcover kan recht of rond zijn, dit is aan te geven wanneer er een offerte wordt aangevraagd. Als kers op de taart kun je bij een hardcover een kapitaalbandje uitkiezen, ook is het mogelijk om een leeslintje toe te voegen aan het boek. De hardcover wordt meestal voorzien van een laminaat (mat, glans, soft touch of structuur laminaat). Daarnaast kan je het omslag voorzien van een spot UV, preeg en folie in allerlei kleuren.
Flexicover/Integraalband
Een flexicover wordt standaard gemaakt van 250 gr. eenzijdig gestreken sulfaatkarton, een flexicover is buigbaar. Het wordt ook wel integraalband genoemd. Een flexicover is een combinatie tussen een soft- en hardcover. De bindwijze van een flexicover is vergelijkbaar met een hardcover en heeft ook een overhang. Ook hier kan je vanaf een bepaalde dikte kiezen voor een kapitaalbandje en een leeslint is optioneel. De rug kan rond of recht zijn.
Softcover
Een softcover is een boek met een flexibele omslag. Het omslag is gemaakt van een eenzijdig of tweezijdig gestreken grafisch of sulfaatkarton. Het omslag bestaat uit 4 pagina’s of 8 pagina’s wat inhoudt dat het boek voorzien is van flappen aan de voor- en achterzijde van het omslag. De bedrukking wordt meteen op dit grafisch of sulfaatkarton gedrukt en meestal voorzien van een laminaat. Ook hierop kan je allerlei veredelingen toevoegen als spot UV, folie, pregen etc.
De binding die bij een softcover gebruikt wordt is genaaid of gelijmd gebrocheerd. Daarnaast kan je ook kiezen voor otabind. Hier wordt de rug niet vastgelijmd aan het boekblok wat bij een standaard softcover wel gebeurt. De rug van een softcover is altijd recht.
Onderaan deze pagina zijn de verschillende soorten met afbeelding te vinden.
Mocht je na deze samenvatting toch nog vragen hebben of graag advies willen ontvangen? Neem gerust contact met ons op!
4-12-2023 | Laura Schouw