Chaos in de papier- en karton industrie

Het uitstellen van leveringen, niet beschikbaar hebben van papier en karton tot het annuleren van producties.

Hier bij IPP Printers mogen we enigszins van geluk spreken dat wij nog geen producties hebben moeten annuleren vanwege het papier- en karton tekort. Desalniettemin blijven we waakzaam over onze huidige producties en lopen de huidige levertijden omtrent herdrukken en nieuwe producties steeds verder op.

Zoals de NOS en De Standaard onlangs hebben gemeld is de papier- en kartonmarkt op het moment een totale chaos. De markt is uit balans en er zijn drukkerijen die meer dan vier maanden moeten wachten totdat er papier en of karton beschikbaar is. Waar komt dit precies door? Is er inderdaad papier tekort? En wat heeft deze enorme verschuiving veroorzaakt.

Toiletpapier, pizzadozen en verpakkingsdozen zijn op dit moment dé producten die het papierpulp wegkapen. Helaas heeft dit een directe invloed op zowel het beschikbare papier voor boeken, magazines en brochures. Met name het herdrukken van een (relatief) kleine oplage zal moeilijker gaan dan voorheen. Is het een onmogelijk verhaal? Absoluut niet. Van belang is wel dat dit tijdig wordt aangegeven zodat de capaciteit en het papier gereserveerd kan worden. Een herdruk binnen drie weken op lokatie is op dit moment niet mogelijk.

En wat doet dit met de prijs? Zoals vermeld in het artikel van de NOS gaat het hier om “dubbeltjeswerk”. Voor de eindklant, de lezer, zal er relatief weinig veranderen. Wij bij IPP Printers merken wel dat de prijzen veranderd zijn, wat weer directe invloed heeft op de netto drukprijs per exemplaar. De oplossing ligt hier in het creatief zijn. Bijvoorbeeld een ander papier voorstellen of op zoek gaan naar een andere drukkerij binnen ons uitgebreide netwerk.

Al met al hebben wij bij IPP Printers nog geen grote uitdagingen gehad omtrent de stijgende papierprijzen en de langere levertijden. Klanten, nieuw en bekend zijn gelukkig ontzettend meegaand.

19-08-2021 | Breda, Nederland

Bedankt voor het lezen.

Dylan | IPP Printers